Hoe voorkom je dat je volleybalopslag recht omhoog in de lucht gaat?

Hoe voorkom je dat je volleybalopslag recht omhoog in de lucht gaat?

9 May 2023

Introductie: Het belang van een goede volleybalopslag

Als gepassioneerde volleyballer weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede opslag is. Het is de eerste stap om punten te scoren en om druk uit te oefenen op de tegenstander. Een veelvoorkomend probleem bij het serveren is dat de bal recht omhoog in de lucht gaat, zonder enige richting of snelheid. In dit artikel deel ik acht tips om dit te voorkomen. Laten we beginnen met de basis: de houding en grip.

1. De juiste houding en grip

De basis voor een goede opslag begint bij de juiste houding en grip op de bal. Zorg ervoor dat je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en dat je knieën licht gebogen zijn. Houd de bal met gestrekte armen voor je, ter hoogte van je middel. De grip op de bal is ook belangrijk; houd de bal met je vingers en zorg ervoor dat je handpalm de bal niet raakt. Op die manier heb je meer controle over de bal en is de kans kleiner dat deze recht omhoog gaat.

2. Focus op de toss

Een goede toss is cruciaal voor een succesvolle opslag. Tijdens de toss is het belangrijk om de bal niet te hoog of te laag te gooien. Een goede vuistregel is om de bal ongeveer één armlengte boven je hoofd te gooien. Dit geeft je voldoende tijd om de bal te raken en een goede opslag uit te voeren. Oefen regelmatig op je toss om deze consistent en nauwkeurig te maken.

3. Zwaai door met je arm

Een veelgemaakte fout bij het serveren is het niet volledig doorzwaaien met de arm. Hierdoor krijgt de bal niet genoeg kracht en snelheid, waardoor deze omhoog gaat in plaats van naar het speelveld van de tegenstander. Zorg ervoor dat je arm volledig gestrekt is en zwaai deze krachtig door tijdens de opslag. Dit helpt om de bal een goede snelheid en richting te geven.

4. Maak contact met de juiste plek op de bal

Waar je de bal raakt, heeft een grote invloed op de richting en hoogte van je opslag. Om te voorkomen dat de bal recht omhoog gaat, is het belangrijk om contact te maken met het midden van de bal. Dit zorgt ervoor dat de bal een rechte en vlakke baan volgt. Oefen op het raken van de juiste plek op de bal om je opslag te verbeteren.

5. Gebruik je lichaam bij de opslag

Om meer kracht en controle over je opslag te krijgen, is het belangrijk om je lichaam te gebruiken. Draai je schouders en heupen tijdens de opslag en zet af met je benen. Dit zorgt voor meer snelheid en kracht, waardoor de bal minder snel recht omhoog gaat.

6. Oefen verschillende soorten opslagen

Er zijn verschillende soorten opslagen die je kunt oefenen om je serveertechniek te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de float, de sprongopslag en de sprongfloat. Door te oefenen met verschillende opslagen, krijg je meer controle over de bal en is de kans kleiner dat deze recht omhoog gaat.

7. Blijf ontspannen tijdens de opslag

Een gespannen houding kan ervoor zorgen dat je opslag niet goed uitgevoerd wordt. Probeer tijdens het serveren ontspannen te blijven, zowel in je lichaam als in je geest. Dit helpt om je opslag consistent en nauwkeurig te maken.

8. Oefening baart kunst

Tot slot is het belangrijk om regelmatig te oefenen op je opslag. Hoe meer je oefent, hoe beter je techniek en controle over de bal wordt. Neem de tijd om aan je opslag te werken tijdens trainingen en oefensessies. Zo voorkom je dat je volleybalopslag recht omhoog in de lucht gaat en wordt je een betere volleyballer.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om je volleybalopslag te verbeteren en te voorkomen dat de bal recht omhoog gaat. Veel succes en plezier op het volleybalveld!