Perspresentatie 24-11

Welkom vertegenwoordigers van de pers, sponsors, adverteerders, gemeente Almelo en andere genodigden bij deze persconferentie van de ERMASport Volleyball Classic 2011.
Welkom hier in de IISPA, de Internationale Indoor Sport Accommodatie Almelo.

Allereerst wil ik even kort terugblikken op de editie 2010 van de ERMASport Volleyball Classic. Die was vorig jaar voor het eerst in de IISPA, een topsport accommodatie waar we jaren op hebben gewacht. Het geeft ons als organisatie veel meer mogelijkheden en ook sportief heeft deze topsporthal een absoluut toegevoegde waarde. Vorig jaar bleek al snel dat door de hoogte van de hal wedstrijden minder werden onderbroken, dus meer rally’s en direct een hoger niveau tot gevolg. We hebben van af de voorrondes prachtige wedstrijden gezien en de halve finales waren om in te lijsten. Het sluitstuk in een bomvolle IISPA, de finale tussen Rivium Rotterdam en SL Benfica uit Lissabon, zal ik om meerdere redenen nooit meer vergeten.

Natuurlijk zijn er in zo’n nieuwe accommodatie punten van kritiek.
Maar het overleg met het sportbedrijf en met de gemeente Almelo geeft voldoende vertrouwen dat deze problemen met een beetje goede wil voor het komende toernooi zijn opgelost.

Maar dan nu, waar het feitelijk allemaal omdraait, het hoofdtoernooi van de ERMASport Volleyball Classic. Ook dit jaar waren voldoende topteams bereid om naar Almelo te komen, alhoewel het toch moeilijker lag dan in voorgaande jaren. Het is weer een pre-Olympisch jaar, in november werden al kwalificatietoernooien gespeeld bij de dames en zelfs nu in Kroatië spelen onze heren voor hun laatste kans. Ook de World Cup vraag enkele weken, zowel voor de dames als de heren.

Door de Olympische Spelen komend jaar in Londen maken nationale en Bekercompetities tussen Kerst en Oud en Nieuw overuren om op tijd de spelers vrij te krijgen als voorbereiding op de Spelen.
Dat maakt dat wij als organisatie bijvoorbeeld geen ploegen uit Duitsland, Frankrijk en Italië konden contracteren. Maar goed, er blijven volleyballanden voldoende over om toch weer een zeer interessant deelnemersveld te kunnen presenteren. De topteams komen uit Nederland, België, Spanje en Portugal. In deze ploegen spelen

Ik wil graag beginnen met de Nederlandse deelname:

1. SV Draisma Dynamo
Het jaar 2011 is niet geworden, hetgeen men vooraf in Apeldoorn had gehoopt. Weliswaar werd de Nationale Beker gewonnen maar men had toch wel iets meer dan stille hoop dat ook het 13e landskampioenschap zou kunnen worden binnengehaald. Het hele seizoen bovenaan gestaan en in de play-off, halve finale, bleek de latere landskampioen Rivium Rotterdam te sterk voor de mannen van Redbard Strikwerda.

De selectie van Draisma Dynamo wijzigde ten opzicht van vorig seizoen behoorlijk. Een aantal spelers vertrok maar zeven bleven, de “harde kern” zullen we maar zeggen. Ook spelverdeler en routinier Kars van Tarel bleef, want ook hij besloot er nog een jaartje aan vast te knopen.
Draisma Dynamo heeft zich versterkt met Joram Maan, die na een avontuur van vier jaar in Duitsland terugkeert op het oude nest. Ook nieuw in Apeldoorn zijn middenman Steven Eertman en libero Mark Ebbinge, beiden jonge, talentvolle spelers, afkomstig van Webton Twente.
Desalniettemin staat er in Apeldoorn een talentvolle ploeg die zich nationaal zeker voor de play offs zal plaatsen. Onder de bezielende leiding van vakman Redbard Strikwerda zal deze ploeg lopende het seizoen steeds beter worden en of dat uiteindelijk resulteert in een prijs zullen we zien. Ook tijdens de ERMA Sport Volleyball Classic zullen de mannen, zoals gewoonlijk, alles geven.

2. Landstede Volley
Na een afwezigheid van enkele jaren is Landstede Volleybal dit jaar weer deelnemer aan de Ermasport Volleyball Classic. De Zwollenaren nemen de plaats in van landskampioen Rivium Rotterdam dat zich aan het begin van dit seizoen terug heeft getrokken uit de A-league en derhalve niet meer op het hoogste volleybal niveau acteert.
Dat is bijzonder spijtig, zeker gelet op de prestatie van de Rotterdammers vorig jaar tijdens de Volleyball Classic. In een zinderende finale verloren zij toen van het Portugese SL Benfica.

Maar goed, dit jaar dus geen Rivium maar wel Landstede Volleybal in Almelo, dat maar al te graag de plek van Rivium overnam. Landstede was in het verleden al vaker deelnemer in Almelo. In 1997 speelden en verloren de Zwollenaren de finale tegen het Franse Tourcoing, met trainer-coach Harry Brokking. In 2004 was Landstede Volleybal opnieuw finalist maar gingen ze kopje onder tegen het al eerder genoemde SL Benfica.

De selectie van Landstede Volleybal heeft ten opzicht van vorige jaar de nodige wijzigingen ondergaan. Ben Pipes, aanvoerder van het nationale team van Groot-Brittannië is de nieuwe spelverdeler. Pipes is afkomstig van Langhenkel Volley. Ook ploeggenoot bij Langhenkel, Wouter Klapwijk, tekende een contract in Zwolle.

Van Rivium Rotterdam kwam passer-loper Jorn Huiskamp over. Hij speelde vorig jaar in het Almelose een uitstekend toernooi en ook nog eens de finale. Of Jorn dit jaar met Landstede Volleybal een zelfde kunstje kan flikken zoals met Rivium, moeten we afwachten.

Al met al zijn de blauwvingers er in kwalitatief opzicht zeker beter op geworden maar hoe zich dat verhoudt in een sterk internationaal deelnemersveld van de ERMASport Volleyball Classic zal moeten blijken.

3. Euphony Asse-Lennik
Als we het hebben over een vaste klant, dan hebben wij het over VC Euphony Asse-Lennik. Onze Belgische volleybalvrienden komen dit jaar voor de 17e keer naar Almelo. Over al die jaren haalde Lennik met enige regelmaat de halve finale of de finale, maar men wist slechts één keer de beker mee naar Brussel te nemen, maar dat is lang geleden. Dat is te weinig en de Belgen zelf zijn de eersten die dit toegeven.

Het afgelopen seizoen is voor VC Euphony Asse-Lennik zeer succesvol verlopen. De laatste jaren eindigde men weliswaar in de top van het klassement maar moest in de finale van de play offs altijd Roeselaere en Maaseik voor zich dulden. Afgelopen seizoen was het anders en speelde men om het landkampioenschap tegen Noliko Maaseik maar verloor uiteindelijk de play-off wedstrijden met 3-1. De tweede plek leverde wel een ticket op voor deelname aan de Champion’s League en dat is voor de eerste keer in het bestaan van de club.

De selectie is overigens ten opzicht van het vorig seizoen op vele plaatsen gewijzigd.
Het is een schone taak hier een goed draaiend team van te maken. Deze opdracht ligt dit seizoen bij de nieuwe trainer-coach Marko Klok, ex Nederlands international. We zullen tijdens de ERMASport Volleyball Classic kunnen aanschouwen hoever dit proces gevorderd is, dit jaar misschien wel voldoende voor de eindoverwinning? We zullen het meemaken.

4. Topvolley Antwerpen
De tweede ploeg uit de sterke Belgische competitie is Topvolley Antwerpen. Ze speelden in 2000 ook in de finale in Almelo, toen o.l.v. Appie Krijnsen. Nu heeft Kris Tanghe de leiding; hij is ex-international en full prof in dienst . De groep heeft 5 nationaliteiten, waarvan drie Nederlanders en één van Oranje, nl. libero Gijs Jorna. Gijs Jorna is dit seizoen toegevoegd evenals de Oostenrijker Peter Wolfhartstäter en de Spanjaard Marlon Palharini.

5. CMA Soria Numancia
In 2008 was deze Spaanse topformatie in Almelo, speelde een goed toernooi maar moest het in zinderende halve finale afleggen tegen het Letse VK Riga. Uiteindelijk behaalde men de 3e plaats. Op basis van hun prestaties in 2008 hadden wij als organisatie Soria graag eerder terug in Almelo willen zien; ze hadden in 2009 geen representatief team en heeft men Almeria aanbevolen. Dit jaar zijn ze sterk en zijn ze er weer en daar zijn we als organisatie blij mee.
CMA Soria Numancia is een vereniging met een grote staat van dienst in het Spaanse volleybal. Bovendien een ploeg die altijd meedoet om de prijzen in een sterk volleyballand als Spanje. Niet alleen de Spaanse competitie is van een hoog niveau maar ook Europees presteren Spaanse teams meestal voortreffelijk.

Ten opzichte van vorig seizoen heeft de selectie van Soria de nodige wijzigingen ondergaan. Dit jaar probeert men met een team vol jonge, zeer talentvolle Spaanse spelers de top van de ranglijst te veroveren. Slechts de middenman Elvis de Oliveira is van Braziliaanse afkomst. Trainer van CMA Soria Numancia is Jose Luis Moltó, vele jaren speler van het nationale Spaanse team, de beste middenman ooit in Spanje.

CMA Soria Numancia is dit seizoen voortreffelijk begonnen aan de Spaanse competitie. Dat zegt natuurlijk niet alles want uiteindelijk worden de prijzen verdeeld in de play off wedstrijden.


6. SL BENFICA
De winnaar van de ERMA Classic 2010 is ook dit jaar weer in de IISPA in Almelo te bewonderen. Met SL Benfica hebben we weer een publiekstrekker vastgelegd. De Portugezen bewijzen telkens weer een toegevoegde waarde te zijn. Het spelletje dat zijn etaleren is gebaseerd op souplesse, kracht en variatie. Daarnaast zorgt hun zuidelijk temperament meestal voor een leuke wisselwerking met het publiek. Vorig jaar wist SL Benfica in een bomvolle IISPA de winst binnen te halen in een prachtige finale tegen Rivium Rotterdam. Dat was voor de 2e keer in de historie dat zij de beker mee naar Lissabon namen.

Het afgelopen seizoen leek perfect voor SL Benfica te verlopen want het hele seizoen was men koploper in Portugal. In de play-off ging het tegen alle verwachtingen mis. SL Benfica verloor in de finale zeer verrassend van AF Bastardo van de Azoren. Een zeer grote deceptie voor de mannen uit Lissabon.

Het team dat vorig jaar nog in de IISPA te bewonderen was is er niet meer want het technisch management van Benfica heeft een grotendeels nieuwe selectie samengesteld. Een dergelijke grote wisseling is niet ongebruikelijk in Portugal, waar veel Brazilianen (dubbel paspoort) en Cubanen hun Europese volleybalcarrière starten, om daarna hun weg te vinden elders in andere Europese competities. Slechts vijf spelers van vorig seizoen zijn gebleven en maar liefst negen nieuwe spelers maken dit seizoen hun opwachting. Drie Brazilianen, twee Cubanen, een Canadees en Hongaar vormen dit seizoen, samen met de Portugese spelers, een sterk geheel dat slechts één doel heeft, kampioen worden van Portugal.

SL Benfica wilde dit jaar maar al te graag naar Almelo afreizen om, als het een beetje meezit, voor de derde keer de ERMA Classic te winnen. Gelet op hun kwaliteiten, zou dat zo maar kunnen.

Dit zijn de zes ploegen die deelnemen aan het hoofdtoernooi. We zijn erg trots dat we in deze economisch moeilijke tijd dit ijzersterke deelnemersveld kunnen presenteren. De combinatie van de Nederlandse top met de topteams uit het buitenland maakte het ons mogelijk een zeer aantrekkelijk programma te maken dat de echte volleyballiefhebber niet mag missen. Het publiek zal niet alleen kunnen genieten van onze Nederlandse topspelers en talenten maar zeker ook van het zuidelijk temperament van de Spanjaarden, Portugezen en Brazilianen, die ruim zijn vertegenwoordigd.

DEELNAME VROUWENTEAMS
Vorig jaar hebben voor het eerst damesteams in toernooivorm deelgenomen aan de ERMA Classic. Ook dit jaar zijn de vrouwen weer present. Op dit moment hebben we slechts twee teams. Dit heeft zijn oorzaken, want we zijn tot vorige week in onderhandeling geweest met het nationale team van Senegal, die bezig is met de voorbereidingen op de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen. De tickets waren te duur vanuit Dakar, geen sponsor kunnen vinden - het is dus niet gelukt.

1. Sliedrecht Sport
Sliedrecht Sport is één van de grootste volleybalverenigingen in Nederland. De vereniging telt ruim 500 leden en heeft al bijna 20 jaar een volleybalschool. Bij Sliedrecht Sport zijn de verwachtingen dit seizoen hoog gespannen omdat het technisch management een zeer talentvol team heeft weten samen te stellen. Een puur Nederlandse selectie met nieuwe, veelal jonge, talentvolle speelsters.

2. Asterix Kieldrecht
Asterix Kieldrecht is bekerwinnaar en regerend landskampioen van Belgie. De palmares van deze Belgische topformatie is geweldig: 5 keer landskampioen, 9 keer bekerkampioen en 6 keer winnaar van de Supercup. Ook Europees heeft Asterix Kieldrecht prima resultaten geboekt. In 2001 werd de Top Teams Cup in Wenen gewonnen en vorig jaar veroverde men in Dresden de zilveren medaille in de Challenge Cup. Als organisatie zijn wij blij met de deelname van de toernooiwinnaar 2010.

Strijd om WK ticket voor scholen
Twee Twentse scholengemeenschappen strijden op de tweede dag van de ERMA Classic in Almelo in een rechtstreeks duel voor deelname aan WK scholenvolleybal 2012. De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) vaardigt ieder jaar één team (jongens en meisjes) af naar de wereldkampioenschappen, die komend jaar in het Franse Toulouse zullen worden gehouden. SG Canisius uit Almelo en SG Twickel uit Hengelo strijden tijdens de ERMA Classic met hun meisjesteams om dit felbegeerde WK ticket. We bieden deze Twentse teams graag dit topsportpodium aan want ook wij vinden het een meer dan bijzondere wedstrijd.


Tenslotte
Het is wellicht verrassend wat ik nu ga zeggen...........
Het is de laatste keer dat wij als stichting Topvolleybal dit meerdaagse topvolleybaltoernooi in Almelo organiseren. We hebben lang gewikt en gewogen maar het besluit om te stoppen is genomen en is definitief.

De volgende redenen en overwegingen zijn daarin doorslaggevend geweest: mijn persoonlijke functioneren, dat van de toernooicommissie en het nieuw te verwerven hoofdsponsorschap.

Allereerst mijn persoonlijke afweging. Met dit jaar erbij, ben ik voor de 21e keer de voorzitter van dit topevenement en dat kost, dat zal niemand verbazen, heel veel tijd en energie. Niet alleen in organisatorisch opzicht maar ook om ieder jaar de financiën weer rond te krijgen. Op beide vlakken ben ik voor het overgrote deel persoonlijk verantwoordelijk, ook qua uitvoering. Dat begint de laatste jaren steeds zwaarder te wegen, mede ook door andere activiteiten in de privé sfeer.

De mensen die mij kennen weten het. Ik kan geen dingen half doen, dat druist tegen mijn karakter in dus het is of vol doorgaan of stoppen.
Ik heb er het hele jaar in alle rust over nagedacht, met anderen er over gesproken en ik heb uiteindelijk gekozen om hiermee te stoppen.
Ik heb het altijd met passie, overgave en liefde gedaan maar het is goed zo. Ik realiseer mij dat door mijn stoppen ook het einde van de Volleybal Classic een feit is. De 21e Volleyball Classic is dan ook de laatste die georganiseerd wordt.

Is er dan geen opvolger? Nee, die is niet. Ook in de toernooicommissie zitten momenteel geen mensen die het stokje willen overnemen.
De meeste commissieleden zitten zelf al een tiental jaren in de organisatie en hebben niet de ambitie daaraan een vervolg te geven. Een aantal wilde al stoppen, maar wilde het karwei met mij afmaken en dat geeft ook een beetje aan hoe we het met elkaar altijd gedaan hebben - in een goede sfeer. Dat is heel begrijpelijk na zovele jaren en ook voor hen geldt, opvolgers zijn niet voor handen.

En dan het hoofdsponsorschap. ERMA Sport was vier jaar lang een prima hoofdsponsor voor ons. Dat contract loopt na dit jaar af en dat betekent dat we een nieuwe hoofdsponsor moeten gaan werven.
Als ik zie hoe moeilijk het is om de begroting met kleine en cosponsors rond te krijgen, dan wordt een nieuwe hoofdsponsor binnenhalen een vrijwel onmogelijke klus in deze crisistijd. En zonder hoofdsponsor valt een topevenement als de onze niet te organiseren.

Verder zijn we er sportief behoorlijk op vooruit gegaan, maar de overgang naar de IISPA geeft ook veel extra organisatorische werkzaamheden.

Allemaal redenen om te stoppen en op zijn Twents gezegd “ ‘t is good west”.

Maar stoppen we dan volledig? Nee, de stichting Topvolleybal Almelo blijft gewoon bestaan en zal zich gaan richten op het organiseren van eendaagse topvolleybalwedstrijden in de IISPA, zoals interlands, de bekerfinale en bv de Supercup. Wij hebben dit een paar jaar geleden al aangeboden aan de NeVoBo en is toegezegd mits we een topsporthal zouden hebben. Die is er nu, dus
Almelose gastvrijheid zullen we blijven aanbieden.
Dat is allemaal veel beter te overzien en je hoeft maar beperkt qua tijd en energie een beroep te doen op anderen. Dat lijkt ons erg leuk om te gaan doen en……….. ERMASport blijft sponsor van Topvolleybal Almelo, voor deze evenementen, dus ook een positief geluid in deze.

Maar goed, voor laatste keer de Volleyball Classic. We hebben ons als organisatie voorgenomen er een geweldig afscheidsfeest van te maken. Positief terugkijken op een prachtige periode die weliswaar veel tijd en energie heeft gekost maar die ook ongelooflijk veel heeft opgeleverd aan schitterende sportmomenten en warme vriendschappen door heel Europa.

Hoe dan ook, wij zorgen voor een passend en waardig einde van de Volleybal Classic in Almelo, dat kan ik u verzekeren.

Voor de laatste keer biedt de ERMASport Volleyball Classic 2011 drie dagen topvolleybal, voor elk wat wils en kwaliteit van de bovenste plank.

Als voorzitter kan ik u melden dat wij er als organisatie – bijna - klaar voor zijn en we hopen dat u er bij bent.


Almelo, 24 november 2011