Topvolleybal Almelo 1991-2011

20 jaar TOPVOLLEYBAL IN ALMELO

Opvallende momenten en situaties uit het verleden en het heden

1991: Tonnie Goossen, destijds directeur van Aannemersbedrijf GOOSSEN geeft
duizend gulden als start voor het toptoernooi in Almelo (begroting was fl 10.000,00).

1992: Noliko Maaseik, de kampioen van België, zegt vier weken voor het toernooi de toegezegde deelname af omdat men plotseling fl. 2000,00 reiskosten eist. Dat konden wij niet betalen. De manager van PZ/Dynamo, Roel Vennik, zorgt dat wij “rustig blijven” en hij zorgt tevens dat Go Pass Lennik voor het eerst in Almelo speelt. Ook de Letten melden zich voor de eerste keer in Almelo en worden ondergebracht in gastgezinnen. Er ontstaat een blijvende vriendschap tussen spelers en diverse  gastgezinnen.

1993:  Juli – Johan Baetens, de beste Belgische volleyballer ooit, overleden door een acute hartstilstand. Een zwarte bladzijde in de Belgische volleybalwereld. Johan Baetens speelde met Go Pass Lennik in 1992 de finale in Almelo tegen Radio Tehnika Riga.
Voor het eerst een toernooi met acht ploegen. Een jaar waarin ruim veertig gastgezinnen hun gastvrijheid aanbieden.
Het deelnemersveld kent twee Letse ploegen, nl. Vildoga Murjani en Ozolnieki. Laatstgenoemden arriveren met een vooroorlogse bus die het in Almelo spontaan begeeft. De reparatiekosten willen de letten bij voorkeur betalen “mit Geschenke” bestaande uit wodka en kaviaar. Hen snel duidelijk gemaakt dat deze wijze van betaling sinds de middeleeuwen niet meer in Nederland plaatsvindt.
Ozolnieki kwam zonder aankondiging een dag te vroeg en heeft een nacht in de sporthal moeten slapen. Vildoga Murjani meldde zich ’s morgens al om vijf uur in Almelo. Ontbeten werd met maar liefst 18 man bij de familie Pots aan de Klencke.
Een ander team, HOLTE IF uit Denemarken, arriveert midden in de nacht doordat er problemen waren met de veerboot. De gastgezinnen ontvangen de Denen ondanks dit late tijdstip met open armen.
Annemarie Poppe en Siny Pots gaan op uitnodiging van de directeur van Vildoga (de hoofdsponsor) vijf dagen naar het prachtige Riga in Letland.

1994:    CONRAD ELECTRONIC wordt hoofdsponsor.
“Het Conrad-toernooi duikt in gat van Apeldoorn”, ontstaan door het stoppen van het Dynamo-toernooi. Voor het eerst een toernooi eind december. Alcom Capelle wordt dit jaar de terechte winnaar. Patrick de Reus en Guido Görtzen worden ondergebracht op de boerderij van Hennie en Mia Lenferink, een gastgezin in de Weitemanslanden. Op zondagmorgen assisteren beide heren in alle vroegte bij het koeien melken.

1995: Dit jaar een Oostblok getint toernooi met o.a. CSKA Moskou. De Russen verblijven in Landhotel ‘t Elshuys. ’s Nachts worden via de brandtrap de nodige alcoholische drankjes naar de kamers gesmokkeld. Ook Automobilist St. Petersburg is in Almelo aanwezig. De spelers slapen bij gastgezinnen. Ton en Rini Besseler worden verblijd met enkele spelers die slechts het Russisch machtig zijn dus wordt er deze dagen in huize Besseler gecommuniceerd middels gebarentaal.

1996: In augustus is Henk Plender plotseling overleden. Hij was aanwijzer van de eredivisie en ook begeleider van de scheidsrechters bij het Conrad Toernooi.
Het is zeer koud gedurende de toernooidagen (minus 20 graden). Gran Canaria, de absolute smaakmaker van dit jaar, kan geen vlucht terug boeken op 31 december zodat de families Pots, Poppe samen met Jolanda Voskamp op zijn Spaans Oud en Nieuw vieren. Eén van de spelers, Danny Pointe, ziet voor het eerst in zijn leven sneeuw en gelet op zijn reactie lijkt het alsof hij water ziet branden.
De contacten met onze Letse vrienden resulteert in deelname van Jongens A van VC AAstad aan een internationaal jeugdtoernooi in Riga. De vliegreis naar en het verblijf in deze Baltische staat wordt voor alle betrokkenen een onvergetelijke ervaring.

1997: Voor het eerst drie dagen topvolleybal in Almelo. VC Nesselande kampt met veel blessures en vraagt op Kerstavond, indien mogelijk, voor vervanging. Bos Advokaten Vrevok staat op de reservelijst en is alsnog bereid de Conrad Volleyball Classic te spelen.
Internet doet voor het eerst zijn intrede op het toernooi. Via dit medium komen wij in contact met de nationale ploeg van Mexico en resulteert in deelname.
 
Bij aankomst op Schiphol mag de coach van Mexico, een Cubaan, Nederland niet in. Hij heeft geen visum. Via enig geregel van Jolanda Voskamp met de marechaussee op Schiphol en de politie in Almelo wordt hij alsnog aan een verblijfsvergunning geholpen. Het nationale team van Mexico speelt onder invloed van de jetlag een slechte eerste dag, maar weet toch in de loop van het toernooi de harten van het publiek te veroveren. De wedstrijd om de 5/6e plaats tegen Bos Advokaten.Vrevok heeft een hoge amusementswaarde, een finale waardige wedstrijd..
Tourcoing (met coach Harry Brokking) speelt en wint tegen Remote IT/Zwolle de finale van de Conrad Volleyball Classic in een voor het eerst uitverkochte Rembrandthal.

1998: Het internationale CONRAD Topvolleybaltoernooi wordt Conrad Volleyball Classic.
Weer Zuid-Europees temperament met het Portugese Castelo da Maia. Ze winnen de beker, maar de voorzitter laat deze staan bij Hotel Rest ’t Elshuys. Een maal thuis bewegen de Portugezen hemel en aarde om de beker alsnog in de prijzenkast te kunnen plaatsen. Siny Pots overweegt het kleinood persoonlijk naar Portugal te brengen maar deze wordt uiteindelijk via een goedkopere weg, namelijk gewoon via de post, nagestuurd.
Alle wedstrijden worden op het hoofdveld, voorzien van taraflex vloer, afgewerkt. Tevens worden de wedstrijden gespeeld volgens het ralleypoint systeem.
De NOS maakt voor het eerst beelden van de Conrad Volleyball Classic.

1999: In december - vlak voor het toernooi - ontvingen wij het bericht dat Dhr. J. Berkhof was overleden. Jan was jaren lang scheidsrechter bij de Conrad Volleyball Classic.
Joost Kooistra, speler van Remote IT Zwolle, net uitgenodigd voor het Nationaal Team, ziet zijn kandidatuur in gevaar komen door een zware enkelblessure. Uiteindelijk zal hij toch in Sydney op de Olympische Spelen aanwezig zijn.

2000: Voor het eerst zijn internationale scheidsrechters actief tijdens de Conrad Volleyball Classic, te weten de Fransman Philippe Vereecke en de Sloveen Peter Koncnik
De hoofdsponsor CONRAD ELECTRONIC en de organisatie van de Conrad Volleyball Classic beoordelen de sporthal Rembrandt als niet topsport waardig (veel achterstallig onderhoud). Deze wordt derhalve noodgedwongen ingeruild voor de betere sporthal in  Windmolenbroek. Een goede keus, gelet op de positieve reacties van deelnemende teams en publiek.
PTV Malaga (Spanje) wacht een paar uur op de luchthaven van Düsseldorf, omdat Jolanda in een koude bus met chauffeur autopech heeft op de Duitse autobaan. Ze komen midden in de nacht aan bij Landhotel ’t Elshuys, waar ze warm en hartelijk worden onthaald.
Voorzitter Siny Pots is tien jaar voorzitter en wordt in de bloemetjes gezet. Namens de organisatie wordt haar een reischeque aangeboden.

2001: De Stichting Top Volleybal Almelo neemt  afscheid van twee toernooicommissieleden, Irene van der Giessen en Roel Romeijn. Beiden waren acht en zeven jaar lid en hebben op voortreffelijke wijze meegeholpen aan de organisatie en groei van Conrad Volleyball Classic.
De organisatie is erg gelukkig met het opvullen en uitbreiden van de toernooicommissie met drie enthousiaste leden: Jeanet Westra. Henk Koers en Martijn Meulenkamp. Laatstgenoemde verzorgt al een paar jaar zeer professioneel onze internetsite.
Met de aanwezigheid van het Nationaal Team van Israël en het Nationaal Universiade Team uit Canada kreeg het toch al sterke deelnemersveld van de Conrad Volleyball Classic 2001 een speciaal tintje gekregen.
Tijdens het diner wordt aan Anton Pots en Jolanda Voskamp van de Stichting Top Volleybal Almelo een passend cadeau aangeboden voor 10 jaar lidmaatschap en inzet voor de Conrad Volleyball Classic.
Een spectaculaire finale tussen Go Pass Brabant Lennik en Alcom Capelle sluit een uitstekende Conrad Volleyball Classic af in 2001. Het publiek gaat tevreden naar huis!

2002: In maart 2002 overlijdt de voorzitter van Lennik, de heer Maurice Van Snick en ook wij als organisatie hebben afscheid van hem genomen. Go Pass Brabant Lennik is namelijk méér dan alleen een jarenlang deelnemer. De relatie tussen de organisatie van de Conrad Volleyball Classic en de club Go Pass Brabant Lennik is een prima voorbeeld dat topsport en vriendschap uitstekend hand in hand gaan, ook op dit niveau.
Conrad Electronic verlengt het hoofdsponsorcontract met een cadeau; de hoofdsponsor stelt de organisatie van de Conrad Volleyball Classic in de gelegenheid de olympische taraflex speelvloer over te nemen van Top Volleybal Nederland.
 
Onze PR manager René Banierink viert zijn 10-jarige jubileum in de toernooicommissie. Een uitstekend journalist, een vakman op zijn gebied die een belangrijke impuls heeft gegeven aan de professionalisering van de Conrad Volleyball Classic. Het betekent tevens zijn laatste bijdrage want drukke werkzaamheden noopten hem te stoppen met de werkzaamheden ten behoeve van de Conrad Classic. De Duitse topploeg TSV Unterhaching – geliefd bij het publiek - speelt tegen Alcom Capelle in de finale en weer sluiten we de Conrad Volleyball Classic af met een prachtig finale.

2003: Een nieuwe PR man wordt verwelkomd binnen de toernooicommissie. Zijn naam is Laurens van der Velde, werkzaam als journalist bij Twentsche Courant Tubantia..
Conrad Electronic is tien jaar hoofdsponsor van ons toernooi! Dit jubileum wordt gevierd met de komst van de complete selectie van het Nederlands A en B team heren. Ter voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Athene speelt Oranje twee interlands tegen Rusland. Bovendien speelt het nationale dames zitvolleybalteam – Europees en Wereldkampioen - twee oefeninterlands tegen de nummer twee van Europa Slovenië.
Tijdens het diner wordt door voorzitter Siny Pots een cadeau overhandigd aan Goof van Velsen voor 10 jaar lidmaatschap en inzet voor de Conrad Volleyball Classic.

2004:       COGAS ENERGIE wordt nieuwe hoofdsponsor.
Op 3 juni 2004 wordt tijdens de persconferentie de nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd, nl. Cogas Energie. Met het Almelose energiebedrijf is een overeenkomst afgesloten voor drie jaar. Met het afsluiten van het nieuwe contract wordt het 10 jarig hoofdsponsorschap van Conrad Electronic afgesloten maar het bedrijf blijft wel als co-sponsor verbonden aan het toernooi.
De nieuwe naam van het topvolleybaltoernooi Almelo wordt m.i.v. editie 2004:
COGAS Energie Volleyball Classic

Een nieuwe topsporthal lijkt er aan te komen in Almelo want gemeentelijke plannen in die richting worden steeds concreter. De nieuwe topsport accommodatie zou gebouwd moeten worden pal naast het stadion van voetbalclub Heracles.
In september 2004 overlijdt op 43 jarige leeftijd Pieter Jan Leeuwerik, voormalig speler van het Nederlands team. Als coach van Capelle was Pieter Jan in Almelo en werd winnaar in 1995.
Een sympathieke volleyballer/coach met een groot volleybalhart en zijn betrokkenheid was een voorbeeld voor velen.
Primeur voor de Cogas Classic: Bondscoach Avital Selinger komt met een selectie van Oranje dames naar Almelo en speelt twee interlands tegen Engeland. 
De manager van Pepe Jeans Lennik, Geert Dedobbeleer krijgt van de organisatie een pen met inscriptie aangeboden, omdat onze Belgische vrienden uit Brussel hun 2e lustrum als deelnemer beleven in Almelo. Voorzitter Siny Pots overhandigt een cadeau aan Jenny Korenromp voor 10 jaar lidmaatschap en inzet voor de Cogas Volleyball Classic.

2005:       3e lustrum – 15 jaar topvolleybal in Almelo.
Opnieuw Oranje (vrouwen) in Almelo onder leiding van Avital Selinger. Het nationale team van Oranje zou tegen Duitsland spelen, maar de Duitsers wilden met een veredeld jeugdteam komen;
de organisatie heeft deze wedstrijden geannuleerd. Avital laat met zijn meiden een volle hal genieten van een prachtige clinic op 29 december en het Turkse Besiktas was bereid op 30 december een oefenwedstrijd te spelen tegen Oranje.
Autocommerce Bled geeft de organisatie op 23 december bericht, dat ze niet deelnemen in Almelo. Het programma moest noodgedwongen worden omgegooid. Chênois Genève wint na een zinderende finale de 5e set met 15-13 en werd zeer verrassend winnaar. Ondanks heel slecht weer op de finaledag zit de hal vol tijdens de finale. De sneeuw zorgt voor grote problemen op de terugreis van deelnemers en publiek. Hotel Hengelo profiteert van de vele extra overnachtingen (als dank voor de gastvrijheid de afgelopen jaren!).

2006:  Weer een prachtig deelnemersveld en weer Oranje gekleurd. Jeugd Nederland speelt twee interlands tegen Jeugd Duitsland ter voorbereiding op de kwalificatietoernooien E.K., die op 3 januari plaatsvinden in Hongarije (Ned) en Slovenië (Dui). 
De stichting Topvolleybal Almelo heet Anja Schlüter welkom als nieuw toernooicommissielid.
Er is groen licht voor het bouwen van de Internationale topsporthal in Almelo.
Een droomfinale tussen Arago de Sete en Pepe Jeans Asse-Lennik. Op matchpoint voor Pepe Jeans Lennik vocht Arago de Sète terug; won uiteindelijk met 3-2 en 15-13 in de 5e set.
Het publiek was de grote winnaar van deze spannende finale.

2007: Jolanda Voskamp (tevens lid stichtingsbestuur) heeft na 15 jaar afscheid genomen van de toernooicommissie. terwijl ook onze PR man Laurens van der Velde stopt vanwege een nieuwe baan elders. Voor het eerst in het bestaan van de Volleybal Classic is er geen Nederlands clubteam aanwezig. Scheidrechter Peter Koncnik uit Slovenië sluit zijn imposante internationale  scheidsrechtersloopbaan af met het fluiten van de finale. Met een prachtige wedstrijd tussen SC Espinho en Aquacare Halen (uitslag 3-2) werd editie 2007 afgesloten.

2008: ERMASPORT wordt nieuwe hoofdsponsor.
Op 5 juni 2008 werd de eerste schop in de grond gezet voor de bouw van een nieuwe topsporthal IISPA, Internationale Indoor Sporthal Almelo. De IISPA wordt naar verwachting vanaf editie 2009 de nieuwe thuisbasis van de Volleyball Classic in Almelo.
Op 24 juni j.l. is de nieuwe hoofdsponsor ERMASPORT gepresenteerd. Tijdens de perspresentatie is ook een samenwerking voor drie jaar met de NeVoBo vastgelegd. Twee topteams uit Nederland, Piet Zoomers/D en ORTEC Rotterdam Nesselande nemen dit jaar deel; ook de Letten zijn na jaren afwezigheid weer vertegenwoordigd op de Volleyball Classic in Almelo.
De editie 2008 levert finaleplaatsen op voor ORTEC Rotterdam Nesselande en Laser R/RIGA die in een zinderende finale met 3-1 wordt beslist in het voordeel van de Rotterdammers. Dat betekent na vele jaren weer een Nederlandse winnaar.
Tijdens het toernooi worden twee interlands gespeeld tussen de nationale jeugdteams (meisjes) van Nederland en België, ter voorbereiding EK jeugd in Nederland. Heutink-Pollux en Longa spelen de laatste dag een vriendschappelijk duel: wie is de beste van Regio Oost.

2009: Na de zomer kregen we bericht dat het topvolleybal toernooi niet in de IISPA - de nieuwe topsporthal kon plaatsvinden. Een aantal sponsoren zette hun bijdrage voor een jaar stop of halveerde het bedrag. Het was even onzeker of het toernooi door zou kunnen gaan in sporthal Windmolenbroek, maar de Gemeente Almelo erkende en deelde de problematiek en heeft er mede voor gezorgd dat het driedaagse toptoernooi met dezelfde kwaliteit kon doorgaan. WEBTON Internet Design zorgde voor een nieuwe site en werd co-sponsor bij de ERMASPORT Volleyball Classic. Voor het eerst een Spaanse winnaar, nl Unicaja Almeria.

2010:  4e lustrum – 20 jaar topvolleybal in Almelo.
Eindelijk een nieuwe arena: de IISPA - Internationale Indoor Sportaccommodatie - is klaar in Almelo. "Wij kunnen onze deelnemers ontvangen in een omgeving die past bij de kwaliteit van een topsportevenement" aldus voorzitter Siny Pots. "Het heeft lang geduurd, maar het geeft een nieuwe impuls aan de organisatie en het evenement. Er staat nu een prachtige accommodatie, waar we trots op moeten zijn. Hier kunnen wij en andere organisaties topevenementen organiseren voor Almelo en omgeving, het is een aanwinst voor heel Twente"

Onze deelnemers waren meer dan tevreden met deze prachtige topsporthal.
Het niveau van de wedstrijden was veel hoger dan voorgaande jaren.
Voor het eerst een vrouwentoernooi met deelname uit België en Duitsland.
Na vele jaren weer een Nederlandse finalist, Rivium Rotterdam. De finale heren was uitverkocht; voor het eerst meer dan 1500 toeschouwers aanwezig in de IISPA.
Toen de spelers voorgesteld hadden moeten worden, kwam Burgmeester Jon Hermans de zaal binnen. Siny Pots werd onderscheiden "Ridder in de orde van Oranje Nassau"
SL Benfica won in een schittenrende finale met 3-1 van Rivium Rotterdam.

2011: